Vraag en antwoord

Wat is het verschil tussen dupliceren en kopiëren

Als dit een vraag zou zijn bij een internet bedrijf, of in de wetenschap, krijg je een heel ander antwoord. Een antwoord van technische bedrijven zal gelinkt zijn aan hun professie en zo’n vraag hier is gelinkt aan bewustzijn en menselijke ervaringen die we hebben als het gaat om kopiëren of dupliceren. Als je hier dezelfde woorden wil horen die bedrijven of scholen bezigen, dan zal dit antwoord geen herkenning vinden in jou. Met andere woorden, probeer te luisteren naar je onderliggende, eigen ervaringen wanneer het gaat over kopiëren of dupliceren. De vraag is niet zo gek, maar de vraagstelster is zich bewust van de gedragingen van haarzelf die ze gekopieerd heeft van haar ouders/familie en sociale omstandigheden. Als je zelf niet bewust bent van je eigen gedrag in samenwerking met ouders en sociale omstandigheden, zou je al niet zo’n vraag kunnen stellen. Dan is het totaal geen issue. Dat wil niet zeggen dat je geen kopieergedrag vertoont, maar er gewoon niet mee bezig bent. Je vindt het gewoon prima zoals je bent, of je hebt nog niet een weg gevonden om kopieergedrag te ‘willen’ doorzien.

Waarom deze hele verhandeling voordat ik begin over het verschil ertussen? Wanneer we geboren worden, hebben we het verlangen om lief te hebben en lief gehad te worden. Dit is een basiswens van iedere geboorte. Of je dit nu beseft of niet, ergens zal je altijd voelen wat er wel of niet in orde voelt. Het betekent dat je ergens diep van binnen iets weet. Wat je niet weet als je geboren bent, is hoe je dat in een vorm uitdrukt. En dan heb je als enige kenmerken hoe je ouders dat doen. Je gaat hun gedrag en bewegingen nadoen en in dit geval noemen we dat kopiëren, terwijl in de wetenschap dit als erfelijk belast genoemd zal worden. Je gaat dit kopiëren, omdat je hiermee de wens om lief gehad te worden en lief te hebben hoopt te vinden, juist omdat je dat ergens ervaart als je diepste verlangen. Dit diepste verlangen klopt, maar de uitwerking ervan in de materie, de vorming van jouzelf, niet. De vormgeving van jouzelf is gerelateerd aan het bewustzijn van je ouders en maatschappelijke waardes van dat moment in de tijd. Dat wat jij van binnen weet, wordt aan de buitenkant de vorm van de massa. Hierdoor voelen veel mensen zich niet ‘meer’ op hun plek, of weten ze niet wie ze zijn, of wat ze in waarheid nu echt willen in hun leven.

Gelukkig heb je met kopiëren nog altijd de mogelijkheid om je diepste verlangen te vinden en te leren hoe je dat in de vorm brengt. Dit is een tijdrovend maar wel dankbaar proces. Het is een moeilijk proces, want je hebt je gedragingen opgebouwd vanuit je wens lief te willen hebben en geliefd te worden. Je bent bang dat als je niet meer hetzelfde doet als je ouders, ze je niet meer liefhebben. Ook al ervaar je jouw ouders niet als liefdevol, dan nog zal je in de stof dezelfde uitdrukking krijgen. Simpelweg omdat je zo geleerd hebt lief te hebben en dit is de vorm geworden die je nu hebt. In die zin kan je zeggen dat je niet beter wist. Wat ook zo is. Dit noem ik kopiëren. Dat mensen structureel verkeerde partners uit kiezen, komt door kopieergedrag wat zich vast heeft gezet in je vorm. Je ervaart dit als waarheid, wat ook maakt dat het moeilijk is te doorzien en er dan andere keuzes in te kunnen maken.

Dan komen we bij dupliceren, dit voelt voor mij veel ernstiger; hier ben je helemaal gevormd tot hetzelfde als de ander. Er is geen eigenheid en ook geen mogelijkheid om dit te veranderen. En dus ook geen bewustzijn dat het anders kan. Wat nu in mij opkomt ineens: Is kanker een proces van cellen die zich dupliceren? Betekent dat, dat een kankercel geen eigenheid heeft? Een gevoel dat iemand geen mogelijkheid heeft om zelf te denken. Geen bezieling, niks wat iemand eigen maakt. Wanneer er geen eigenheid is, is er ook geen mogelijkheid tot verandering of beweging naar een levende bestemming.

Het verschil wat betreft de emotionele waarde zou ik zeggen dat er bij kopiëren nog een mogelijkheid is tot verandering omdat er nog iemand/iets is die sturing kan geven aan het kopieergedrag en bij dupliceren is er geen eigenheid meer wat een mens, een in oorsprong vrij mens zou moeten maken.

Onze wens is liefhebben in vrijheid en lief gehad worden in vrijheid. Ervaar jij dat niet ten volle, dan ben je in ‘gevecht’ met een gekopieerde/gedupliceerde vorm. De vorm die jij ervaart als jouw lichaam.

Reageer op "Wat is het verschil tussen dupliceren en kopiëren". Of stel een nieuwe vraag.

Plaats een reactie

Stel je vraag

Mijn vraag gaat over;