Vraag en antwoord

Wat is de zin van Leven?

De zin van Leven, oeps lastige vraag. Ik kan wel wat antwoorden zoals het naar mijn mening in ieder geval bedoeld is. Ik zelf merk dat de zin van Leven mee gaat met Leeftijd, ervaring en de ontwikkeling van mijn bewustzijn. 10 jaar geleden zou ik zeer waarschijnlijk een heel ander antwoord gegeven hebben dan nu en over 10 jaar zou het er weer anders uitzien. Ik heb geen eenduidig antwoord en ik verwacht ook niet dat dat er ooit komt. Daarbij geloof ik niet dat dat de bedoeling is. Het Leven is beweging, waardoor de zin ervan ook steeds in beweging is en meebeweegt met de tijdperken.

Leven als ZIN (geving), de ervaring van zin in het leven hebben, om te leren van het Leven en EEN met het Leven te zijn, voedt mij het meest om te Leven. Tijdens mijn Leven ben ik bezig met mijzelf te leren kennen. Waardoor ik erachter kom dat mijn zelf meer en anders is dan ik dacht of ervoer in het begin van mijn zoektocht. Ik ben veel ‘onbewuste’ lessen tegengekomen die ik nu ben gaan onderscheiden als niet van deze tijd. Veel opgedane ervaringen komen voort uit het idee wat ik heb overgenomen van (voor)ouders, gezin, maatschappij en het zijn van een wereldburger in een bepaalde tijd. Door steeds oprecht op zoek te zijn naar de zin van Leven of naar zingeving aan mijn Leven ben ik mijn Zelf gaan ervaren. Mijn Zelf is altijd een afspiegeling van de eenheid van de mensen, natuur en maatschappij om mij heen. Met daar IN verborgen de wens van mijn detail om uitdrukking te geven aan het geheel van Leven waaraan ik deelneem.

De ‘onbewuste’ opgedane lessen zoals bijvoorbeeld voor wat hoort wat, is een valkuil voor als je Vrij van je zelf wilt geven. Dat is met deze achterliggende les erg lastig of zelfs onmogelijk. Ook al denk je dat je hier geen last van hebt, het zit diep in het systeem van de mens van nu. Dit is een (onbewuste) les die irritatie en onvrede op kan leveren naar relaties en zelfs landen. Is de zin van Leven dan vrij geven? Ja, maar dan moet je wel weten wat er in waarheid vrij gegeven kan worden. Je kan pas iets vrijgeven als je besef hebt van iets wat gegeven kan worden. Daarbij doel ik op het vrijgeven van jezelf en jezelf is deel van het geheel. Als je dit weet en hier wakker in bent geef je van jezelf en geef je van je detail waardoor het geheel van Leven Meeeeeer wordt, Zich uit-drukt. Het in waarheid van jezelf geven is best heel lastig, je denkt te weten wie je bent maar dat zegt niets over dat je WEET hebt van wie je Bent. Jezus gaf van zichzelf en hij werd gekruisigd en zo zijn er nog veel meer mensen die van zichzelf hebben gegeven. Zo krijg je de boodschap dat van jezelf geven bedreigend is. In je gezin geven van jezelf kan ook bedreigend zijn, waardoor je op een bepaalde manier met je gezin omgaat. Ook in relaties is vrij van jezelf geven vaak een hele klus. Als we dat proberen kunnen we bang worden voor de gevolgen enzovoort, enzovoort.

Om de zin van Leven te ervaren en te begrijpen heb je de moed nodig om vrij van Jezelf te geven. Aangezien je Jezelf pas leert kennen in de interactie met je naasten, de maatschappij en het wereldburger zijn, vraagt dat om inzicht en kennis over wie je Zelf bent. In dit antwoord heb ik mij toegespitst op een Les die in ons (on)bewust is vormgegeven. Er zijn nog vele andere van zulke lessen die direct invloed hebben op de ervaring van de Zin van Leven. Ik hoop hiermee er één te hebben uitgelicht.

Reageer op "Wat is de zin van Leven?". Of stel een nieuwe vraag.

1 gedachte over “Wat is de zin van Leven?”

Plaats een reactie

Stel je vraag

Mijn vraag gaat over;