Vraag en antwoord

Waarom zijn er verkiezingen?

Om heel kort te zijn is het om duidelijk te krijgen wie wij als mensen, inwoners van een democratisch land onze stem toevertrouwen. En dat is waarschijnlijk ook waar je op doelt. Onze verkiezingen zijn volgende week, de keuze is bij heel veel mensen moeilijk. De partijleider kan je prima vinden maar het programma niet en andersom. Waar kies je dan voor? Allereerst is er het feit dat wij mogen kiezen. Dat is op zich al een dankbaar feit. Dat we dan ook meteen komen bij partijen die het beter weten, of beloven dat ze het beter zullen doen enz. hoort bij een vrije keuze. In ieder geval op dit moment in onze ontwikkeling als mensheid. Omdat het gaat om mijn stem ben ik ook verantwoordelijk voor wat ik kies. Neem ik daar dan ook verantwoordelijkheid voor in goede en kwade tijden? Kan ik een keuze maken om mijn stem te laten horen zonder daarbij anderen aan te vallen en ze minder te maken?
Vinden dat ik het beter doe dan de ander. Met andere woorden ongelijkheid een normaal iets vinden in de verkiezingsstrijd. De naam zegt het ook al, het is een strijd. We roepen allemaal om vrede, maar dat doen we door anderen proberen te verbeteren of af te troeven. Hoe geciviliseerd we ook zijn, het is moeilijk om in gelijke waarde elkaar te bemoedigen en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten.

Er spelen zoveel gevoelens op het moment dat ik MIJN stem geef aan een ander. Hoe ga ik daarmee om? Ik kan mij helemaal inlezen en hopen dat ik er wat van begrijp. Ik kan alle debatten volgen en luisteren naar wat ze te zeggen hebben, ik kan kijken naar hoe de persoon overkomt of ik degene geloofwaardig acht als de bestuurder van ons land. Al vóór dat ik ga kiezen ben ik al bezig met de gevolgen van het geven van mijn stem. Wat maakt dan toch dat we het zo van belang vinden dat we verkiezingen hebben? Het zegt iets over onze ontwikkeling van de bewoners van Nederland en de mensheid als geheel. Het geeft een gevoel van veiligheid, omdat je ergens naartoe kunt met je stem. Tegelijkertijd kan je je stem ook inzetten als een schreeuw en gevecht. Je kan je ondanks het geven van je stem nog niet gehoord voelen, ook al belooft iedereen wel naar je te willen luisteren. Hoe dan ook, hoe graag we ook willen het lukt niet altijd simpelweg omdat de stemmen niet EEN helder doel hebben. Ik geloof dat we als mensheid EEN doel hebben, maar hoe krijg je dat doel helder en zo uitgevoerd dat ieder-een zich recht gedaan voelt?

Dat is wat we als mensen kunnen en mogen leren en daarvoor zoeken we de partij die daarbij past, die recht doet aan waar jij op dit moment zit in je ontwikkeling. Dicht bij je zelf. Alle beloftes die gedaan worden hoef je niet bij politici te leggen, maar in jezelf. Wat beloof jij jezelf? Wat beloof jij je stem? Houd het dichtbij. Zoek je het te hoog of ver weg van jezelf dan komt er onvermijdelijk onvrede met je keuze. En helaas gaan we dan wijzen en anderen de schuld geven. Ik heb het nu over variabele keuzen, als je bij één partij wil blijven kan dat een gevoel van houvast of veiligheid versterken, maar dat zegt nog niet dat dat veilig is. Als het goed is ben je in ontwikkeling en zit je in fases van bewustzijn over onderwijs, gezondheid, immigranten, ondernemers, ouders, zorg enz. enz. Wanneer we als mensen in beweging zijn, zetten we de verkiezingen in beweging zo kunnen we dát zien waar we als mensen onze stem aangeven. Zo groeien we als individu en als geheel.

Door de corona zijn we met hele andere dingen bezig dan voor de corona. Dat heeft ons meer aan het denken gezet en meer ingekeerd (hoop ik). Dit geeft beweging in ons waardoor we nieuwe mogelijkheden kunnen aanspreken om het Leven te leren kennen met de mensheid die daarbij hoort. Hoe meer we inkeren om EEN doel met elkaar te vinden, hoe meer het doel zijn weg zal vinden IN de mens als geheel. Dat zal mijns inzien de verlangende orde en vrede geven die ieder-een als doel heeft.

Samen Leven is een KUNST-WERK

Haal MÉÉR ÍN je Leven!

Reageer op "Waarom zijn er verkiezingen?". Of stel een nieuwe vraag.

Plaats een reactie

Stel je vraag

Mijn vraag gaat over;