Vraag en antwoord

Koningsdag anno 2023

Ik wilde zelf even mijn bevindingen beschrijven over deze leuke maar ook beladen dag. Ik werd wakker met een gevoel van wat zullen de koning en zijn gezin bang zijn voor wat hun te wachten staat op deze dag. Ik kan mij zo goed voorstellen dat ze slecht zullen slapen, omdat er zoveel van ze verwacht wordt. Ik kan het ook helemaal mis hebben. Maar toch.

Onze koning is geboren met het geboorterecht om Koning te worden. Dit betekent dat zijn geboorterecht vervuld is van een bestemming. Een bestemming waar naar mijn mening hij op een menselijke en waardige manier invulling aan geeft. Wat betekent het om met een bestemming geboren te worden was dan ook mijn innerlijke vraag. En deze vraag wil ik hier dan ook beantwoorden, juist op deze dag in Rotterdam waar ook zoveel onheilspellende gebeurtenissen eventueel te verwachten zijn. Gelukkig is het een hele goede dag geweest tot dit moment van schrijven.
Betekent dit dat we het moeilijk vinden om een bestemming te hebben in ons eigen leven of zijn we boos omdat we onze bestemming niet kennen en daarmee ook moeite hebben om een Geboorte Recht te ervaren? Te ervaren als mens. De slogan kwam in mij op: “JOUW wens is de KROON van je bestemming”. Als je dit werkelijk kunt integreren in jezelf en als je dagelijkse uitdrukking van jouw mens zijn, zou je je zeker een gelukkig mens kunnen en mogen noemen. Een mens met een bestemming, een mens met Geboorte Recht.

Het betekent dat iedereen een kroon in zich draagt, dat je een keuze hebt om die te gaan vervolmaken. Of je nu een koning bent of een actievoerder. Als we naar buiten kijken en vinden dat de koning meer kansen heeft om zijn Kroon te dragen gaat het mis. Dan creëer je zelf ongelijkheid en ga je in gevecht met jezelf en de ander. Je kent gelijke waarde dan niet van binnen. Dat is niet prettig. Toch heb ik het gevoel dat de mensen die zo hard hun wil laten gelden (en zo dreiging veroorzaken) juist op zoek zijn naar gelijke waarde. Alleen ga je het niet vinden door anderen angst in te boezemen en daar boven te staan. Dan is er ongelijkheid. Ongelijkheid is geen basis voor het mens zijn als geheel. In die zin zijn acties heel terecht, maar als dat gaat vanuit het gevecht en domineren van andere mensen werkt het niet om je daardoor beter te voelen. Simpel weg werkt dit niet om een gelukkiger leven te creëren. En menigeen die vroeger heeft geprotesteerd of actie gevoerd naar beste weten maar wel door zich superieur te voelen, zal dit kunnen beamen. Daarom is het gesprek of de rede de belangrijkste manier om met elkaar tot een weg te komen wat ieder EEN gelukkiger maakt. Gevecht is nooit de basis van groei of ontwikkeling in een in essentie vrij land. In een democratie kunnen we leren van elkaar en elkaar daarin bemoedigen samen te komen en samen op weg te zijn.

Wat heeft dit te maken met de koning? Een koning is iemand die zijn verantwoordelijkheden heeft en neemt terwijl het ook een mens is. Dit betekent dat hij moet leren hoe dat te doen en waarom. En dit is voor ieder mens hetzelfde. Het leren van je verantwoordelijkheden. Het is misschien lastiger dat wij over het algemeen er zelf achter moeten zien te komen waar wij verantwoordelijk voor zijn en waarom. Dit horen we te leren van elkaar en met elkaar.

Daarmee denk ik weer, zouden de actievoerders er moeite mee hebben dat hij wel zijn bestemming weet en zij niet? (Even er vanuit gaande dat actie voeren om het actie voeren geen vervullende bezigheid is.) Zouden we meer jaloers zijn op het weten van zijn bestemming dan het geld en de verantwoording die daar mee gepaard gaat? Kortom deze koningsdag roept veel vragen op. En door dit verhaal heen beginnen de antwoorden ook duidelijker te worden. Ik hoop dat we inzicht krijgen in ons eigen functioneren zodat we anderen niet hoeven te onderdrukken, of dit nu een koning of een actie voerder is. Kennis over wie en wat we zijn is cruciaal om als een vreedzaam geheel een toekomst te vormen waar we ons geliefd en gelijk voelen aan elkaar. Gewoon omdat we MENS zijn.

Reageer op "Koningsdag anno 2023". Of stel een nieuwe vraag.

Plaats een reactie

Stel je vraag

Mijn vraag gaat over;