Vraag en antwoord

Hoe kan ik mij ontspannen in het samenzijn van familie?

Dat is een gevoelige vraag. En het antwoord is ook niet makkelijk. Met name omdat je verwacht dat je in familie kan ontspannen en dat ook verwacht wordt dat je ontspant bij een familiebezoek. Maar niets is minder waar. Ik durf zelfs te zeggen dat het juist bij familie erg moeilijk is om echt te kunnen ontspannen. Juist omdat op die plekken de herinneringen in je lichaam actief worden aangeraakt. Er kan van alles aangeraakt worden, zowel de leuke momenten met elkaar, maar ook de minder leuke momenten en juist de meest traumatische ervaringen kunnen bij een familieaangelegenheid aangeraakt worden. Zo erg dat je ze als het ware weer opnieuw beleeft terwijl de situatie nu wel anders kan zijn.

De vraag is dus nu hoe kan je jezelf hierin ontspannen? Het mag duidelijk zijn dat juist deze situaties het meest zijn verweven met jouw lichaam. Met je herinneringen en ervaringen. Ik zou beginnen met leren om te ontspannen in een eigen omgeving, een omgeving die helemaal alleen van jou is. Een plek waar je je veilig voelt. Probeer die te creëren. Het kan een hoekje in de slaapkamer zijn. Ik denk dat dit ook de reden is waarom mensen graag een ruimte voor zichzelf hebben. Andere lichamen kunnen dingen bij je aanraken waar je niet altijd op zit te wachten. Door een eigen ruimte te hebben kan je daar de stilte op zoeken en IN jezelf gaan ont-dekken welke herinneringen er zijn als het gaat om Familie in dit geval. Vaak is het zo dat je wel soortgelijke ervaringen hebt bij andere mensen, op je werk of in andere situaties. Toch valt het vaak bij familie het meeste op omdat je daar liefgehad wil worden.

Wanneer je ruimte voor jezelf hebt, is het fijn dat je je gedachten de vrije loop kan laten gaan en eventueel te gaan opschrijven welke gedachten er in je opkomen. Je doet hier niets mee, je stelt alleen maar vast wat er door je heen gaat en welke emoties dit bij je oproept. Houd jezelf in het begin aan 10 minuten om niet te gaan forceren, want dan is het niet veilig meer. Heel diep weggestopte ervaringen laten zich niet afdwingen. Als je soms ineens voelt nu snap ik het, kan de ervaring ergens anders zijn gaan zitten en begin je weer opnieuw/ga je weer verder. Dit is prima, je gaat een proces in van bewustzijn ontwikkelen. Dit gaat stap voor stap. Iets wat ergens teveel angst oproept verstopt zich alleen maar dieper. Ook teveel pijn is een manier van het lichaam om nog verder weg te trekken. Als je wakker wil zijn of wakkerder wil worden over wat erin jezelf afspeelt, bepalen je gevoelens van veiligheid hoever je kunt en wilt gaan. Forceren heeft echt geen zin. Maar ook dit vergt kennis over jezelf. Veel mensen forceren zichzelf zonder dat ze dat weten, ook dat is een kwestie van jezelf ontdekken.

Nadat je meer zelfkennis krijgt door bewust na te gaan denken, op een bepaalde tijd en in een bepaalde tijd, ga je jezelf, je gedachten en je lichaam trainen hier mee bezig te zijn. Dit brengt orde IN jou. Ook dit vergt training om een beetje een andere levenswijze in te delen in je dagelijkse leven. De bedoeling hiervan is dat je jezelf leert kennen en je eigen beweegredenen gaat snappen. Als het goed is ga je langzamerhand patronen ontdekken in je leven. En geloof mij, er zijn er veel meer dan je denkt en ook zó gewoon dat je er altijd overheen kijkt en gaat. Sommige gedragingen, die je eigenlijk onnatuurlijk bent gaan creëren, kunnen onbewust enorm veel angst/stress veroorzaken zonder dat je dit in de verste verte zou kunnen bedenken. Dit komt omdat het zo gewoon is dat je dit niet als een angst/stress impuls ervaart in je bewuste leven. Dit soort gedragingen zou je moeten vinden IN jezelf om in een bijeenkomst met je Familie te kunnen ontspannen.

Terwijl je begint te wennen aan 10 minuten IN jezelf kijken, kun je ook vast gaan oefenen om je ontdekkingen te delen met vrienden. Dit is opnieuw een proces en een leren hoe je dat vanuit jezelf kan doen. Met name om geen anderen te beschuldigen, want ook dat is een bijna normale beweging bij het onderzoeken van jezelf. Het is best heel moeilijk om IN jezelf te blijven bij het ontdekken van wie je Echt of in Waarheid bent. Er zijn allerlei manieren om een ander daarvan ‘de schuld’ te geven. Zelfs het leven zelf is vaak de boosdoener. Als het je gaandeweg lukt om meer IN jezelf te blijven ondanks alle ‘gevaren’ die daar op de loer liggen, begin je jezelf te snappen en te verstaan. Zo hoef je niet meer moeilijk te gaan doen om gehoord of gezien te worden. Alleen dit al zorgt voor meer ontspanning. Dat wil nog niet zeggen dat de herinneringen in je lichaam niet gaan opspelen zodra je weer bij de familie bent. De fysieke imprints duren het langst voordat ze tot rust zijn gekomen en er iets nieuws kan komen. Nu ben je met anderen aan het oefenen in wat je tegenkomt en je durft het aan om dat te zeggen. Dat is op zichzelf al heel moedig. Want je bent gestopt met alles zeggen omdat je daarop afgewezen bent. Als je het dan toch zegt gaat de angst om afgewezen te worden weer opkomen en zal je bij de geringste beweging van je vriend/vriendin jezelf weer terug trekken. Niet omdat hij/zij jou afwijst maar omdat je zelf te bang bent voor je eigen pijn die vrij kan komen. Hierin ga je leren dat jij je zelf afwijst, maar geef de moed niet op en blijf delen van wat er IN je leeft.

Op deze manier leer je jezelf kennen op diepere lagen en wordt het leven steeds interessanter. Hierdoor ga jij veranderen, in de zin dat je MEER wordt van wat je zelf bent. Er komt meer duidelijkheid over wie je bent en waar je vandaan komt. Als je op deze manier naar je familie gaat, kom je langzamerhand tot de ontdekking dat wanneer mensen niet ‘leren’ ze in dezelfde gedragingen blijven. Zo kan je er steeds vrijer naar gaan kijken en word je er niet meer zo door geraakt. Je leert daar Mentaal mee om te gaan, maar wat belangrijker is, je leert ook de herinneringen in je lichaam tot rust te brengen. Dit is een proces van jaren. Dat is goed om te beseffen, omdat je ondanks het hele proces wel mag proberen je familie in ere te houden al valt dat soms niet mee. Geen contact meer met familie is geen optie, simpelweg omdat je (familie)lichaam overal mee naar toe gaat waar jij bent. Omdat je lichaam het verleden en vaak nog verder terug in zich draagt is juist je familie de perfecte samenstelling om jezelf en daarmee je werkelijke waarde te ontdekken en het verleden te bevrijden. Als je echt wil weten wie je bent en waarom je hier bent volg dan deze stappen en als je meer samenspraak nodig hebt, kom dan een keer naar ons Domein of wandel een keer mee. Gewoon om nieuwe dingen te ontdekken, want hoe moeilijk het soms ook is, het is uiteindelijk heel erg de moeite waard en je liefde voor het Leven en je familie krijgt betekenis.

Reageer op "Hoe kan ik mij ontspannen in het samenzijn van familie?". Of stel een nieuwe vraag.

Plaats een reactie

Stel je vraag

Mijn vraag gaat over;